top of page

הגילוי של פרופ דניאל כהנמן

מבנה פעילות המוח

מערכת 1 מול מערכת 2 – הגילוי של פרופ דניאל כהנמן זוכה פרס נובל

להלן קישור לראיון עם פרופ דניאל כהנמן

http://news.nana10.co.il/Article/?ArticleID=1027334

פרופ כהנמן מדבר על מבנה המוח ומזהה 2 מערכות:

מערכת 1 – קולטת ומעבדת כמות עצומה של נתונים בזמן קצר, מונעת מתוך החושים שלנו,

                 הרגשות והאינטואיציה.

מערכת 2 –חושבת, מנתחת, שוקלת, מבקרת..

פרופ' כהנמן מדבר על מערכות היחסים בין מערכת 1 ל-2 ומסביר שהקשר הראשוני של המוח הוא למערכת 1 ובאופן טבעי היא תגיב ראשונה. במקרים רבים, בעיקר כשמדובר במידע הדורש בחינה, חשיבה, ניתוח , עיבוד ומסקנות, וכוללת גם ידע קודם תועבר הפעילות למערכת 2

החוכמה לפי כהנמן היא לדעת להבחין מה תפקידה וחשיבותה של כל מערכת ולדעת לנווט נכון בין המערכות, להעביר פעילות מוחית למערכת המתאימה, בשילוב והרמוניה.

משמעות למנהיגות

ביחס שלנו אל מנהיגים אנחנו מעדיפים כאלה הפועלים ממערכת 1 : אינטואיטיבי, ספונטאני, כריזמאטי, פועל מהרגש, מהיר החלטה והחלטי. מנהיג שיודע מה לעשות בלי ללכת לתהליכי הכרעות. סולחים לו על הכל, גם אם יהיו לו פאשלות קטנות, בעיקר בגלל שפועל באותנטיות ושנראה לנו כאילו איכפת לו מכל אחד

מנהיג שפועל ממערכת 2 הוא שקול, מחושב ואיטי, (בקיצור – יבש) אנחנו פחות אוהבים מנהיג ששולט בתגובות שלו, רציני וחסר כל זיק של שובבות.

בתהליכי ההכשרה שלנו בבתי הספר, אקדמיה, קורסים… אנחנו לומדים ומפתחים בעיקר את מערכת 2 – זאת  החושבת, לומדת, פותרת בעיון בעזרת ידע קודם נלמד. על כך אנחנו מקבלים תעודות והסמכות.

ומה באשר ללמידה ורכישת כישורים במערכת 1 ?

א.      קודם כל צריך להכיר בעובדה שגם כישורים הנדרשים לתפקוד טוב יותר במערכת 1 ניתנים לפיתוח ולמידה.

ב.      על מנת לפתח מערכת זו יש לעבוד בשיטות למידה והוראה אחרות מאלה המתאימות למערכת 2.

ובכך אנו עוסקים ב-STAGE-הבמה

המסקנה:

אם למנהיגות נדרשים בעיקר כישורים של מערכת 1 אזי הדרך לפיתוח כישורי מנהיגות היא הדרך שלנו: פיתוח כישורי מנהיגות והשפעה דרך למידה חוייתית, דרך אומנויות הבמה.

 

bottom of page